Wat is eventing?

Eventing is een paardensportdiscipline welke vergelijkbaar is met een triatlon voor mensen.
Een ruiter moet samen met zijn paard drie onderdelen afleggen: een dressuurproef, een springparcours en tot slot een cross-parcours.

Er zijn verschillende niveaus, waardoor ook beginnende ruiters mee kunnen doen. Op elk niveau strijden de deelnemers tegen elkaar, waarbij de ruiter die het beste is over alle drie de onderdelen wint.

Dressuur

Voor een deelnemer begint de wedstrijd met een dressuurproef. Hierbij moet de deelnemer met zijn paard een vast patroon van figuren rijden, welke beoordeeld wordt door de jury. De jury beoordeeld op fouten, maar ook op gehoorzaamheid en harmonie van de combinatie.

Dressuur

Springen

Het tweede onderdeel is het springen. Hierbij legt de deelnemer een parcours af met ongeveer 10 tot 13 hindernissen. De hindernissen bestaan uit gekleurde balken, welke op de grond kunnen vallen als het paard ertegenaan springt.
Voor elke balk die valt, of als een paard ongehoorzaam is krijgt de deelnemer strafpunten.
Als een deelnemer te veel strafpunten heeft, mag hij niet door naar het volgende onderdeel.

Springen

Cross-country

Het derde onderdeel is de cross.
Tijdens de cross moet een parcours van 2,5 km afgelegd worden waarbij ongeveer 30 vaste hindernissen moeten worden overwonnen. Deze hindernissen zijn van natuurlijke aard zoals boomstammen, hagen, picknicktafels en een spectaculaire waterbak.
Als er fouten gemaakt worden in de cross krijgt de deelnemer strafpunten.

De deelnemer die in totaal over de drie onderdelen de minste strafpunten heeft, wint de wedstrijd.

Cross

Fitheid en veiligheid

Voordat een ruiter met zijn paard de cross in mag wordt deze gekeurd door een dierenarts. De dierenarts kijkt of het paard gezond en in een goede conditie is om de cross in te mogen.
Ook nadat een deelnemer gefinisht is uit de cross controleert de dierenarts of het paard fit uit het parcours is gekomen en geen verwondingen heeft opgelopen. Als de dierenarts het paard afkeurt, wordt de ruiter gediskwalificeerd.

De ruiter is verplicht om een goedgekeurde cap op zijn hoofd en een bodyprotector te dragen.

Fitheid controle